Wat is minen van cryptovaluta en hoe werkt het? Leave a comment

Wat is minen van cryptovaluta en hoe werkt het?

Minen, als je van Bitcoin, Monero of Ethereum hebt gehoord, heb je vast en zeker ook hierover gehoord. Maar wat is dat minen dan precies?

Miners zorgen ervoor dat de blockchain werkt

Om het begrip minen goed uit te kunnen leggen, is het belangrijk om eerst een beeld te hebben van wat de blockchain (blokketen) precies is. Kort uitgelegd is dit een gedistribueerde database waarop een continu groeiende lijst van blocks wordt bijgehouden. Elke dag versturen miljoenen mensen cryptomunten naar elkaar, maar als niemand dit bijhoudt op de blockchain, kan niemand bijhouden wie nou wie heeft betaald en wie over welke cryptomunten beschikt. De blockchain houdt dit bij door alle transacties binnen een bepaalde tijd te verzamelen in een ‘block’. Het is vervolgens de miners hun taak om dit vast te leggen op de blockchain en dat noemen we dus minen. Dit minen kost de miners alleen wel stroom. Satoshi Nakomoto heeft hier als oplossing voor bedacht dat de miners beloond kunnen worden. Miners die hun computer inzetten voor het vastleggen van transacties, maken in het geval van Bitcoin kans op een beloning ter waarde van 25 Bitcoins. De computer die als eerst een (zéér) lastige rekensom oplost, krijgt deze beloning. Deze manier van minen wordt ook wel Proof of Work genoemd. Tegenwoordig bestaan er ook andere manier van minen, zoals Proof of Stake (PoS) of Proof of Importance (PoI).

Grenzen aan het minen

Dat vinden van een block van 25 Bitcoins wordt wel gereguleerd. Dit houdt in dat in het gehele Bitcoinnetwerk er altijd een maximaal aantal Bitcoins per dag worden gemaakt. En omdat er elke dag meer computers naar Bitcoin aan het delven zijn en elke dag de hardware hiervoor verbeterd wordt, wordt het dus steeds moeilijker om Bitcoins te vinden.

Voor andere cryptocoins kunnen weer andere regels gelden voor het minen. Bij Litecoin wordt bijvoorbeeld elke 2,5 minuten een nieuw ‘block’ gevonden. Ook maakt Litecoin gebruik van een heel anders scrypt, waardoor de moeilijkheidsgraad een stuk lager ligt dan bij Bitcoin.

Dingen die je nodig hebt als je zelf wilt gaan minen:

En  natuurlijk rest de vraag: hoe kan ik zelf gaan minen? Dat is helaas moeilijker dan je denkt en per cryptomunt zitten er grote verschillen in. Hieronder een opsomming van tien dingen die je in ieder geval nodig hebt als je wilt gaan minen.

  1. Een wallet van de specifieke coin die je wilt gaan minen
  2. Een software mining pakket
  3. Een goede en vooral betrouwbare internetverbinding
  4. Een goede locatie. De miners kunnen erg heet worden en ook veel herrie maken. Het is dus niet handig om dit in je woonkamer te doen. Het beste is een kelder of schuur.
  5. Om deze reden heb je ook een verkoelingssysteem nodig. Denk aan ventilators of een airco. Het is belangrijk dat je je apparatuur koud houdt
  6. Een computer die speciaal gebouwd is om te minen. De tijden dat je eigen huis-tuin-en-keukencomputer goed genoeg was om te minen zijn voorbij
  7. Een (AMD) graphics processing card (GPU) of een ASIC chip.
  8. Het is verstandig om lid te zijn van een online mining pool. Dit is een pool van miners die dezelfde cryptomunt als jij minen. Door je hierbij aan te sluiten zorg je ervoor dat je inkomen stabieler is.
  9. Als je de cryptomunten wilt verkopen, dien je lid te zijn van een online exchange waar je je geminede munten kunt verkopen
  10. En de allerbelangrijkste: je moet het leuk vinden en nieuwsgierig zijn hoe het allemaal werkt. Het is duidelijk dat de moeilijkheidsgraad van minen blijft stijgen en de enige manier om bij te blijven is door jezelf constant in te lezen hoe je je miners kunt verbeteren. Je kunt het zien als een sport en degene die zichzelf het meeste inzet, zal uiteindelijk het beste resultaat halen.

Mine geen Bitcoin

Wat nog belangrijk is om te vermelden, is dat het tegenwoordig niet meer winstgevend is om Bitcoin te minen. In de begindagen was dit zeker lucratief, maar door de enorme prijsstijging van Bitcoin is de munt zo populair geworden dat ontzettend veel miners hierin zijn gedoken. Ondertussen is de moeilijkheidsgraad om een Bitcoin te minen zo lastig geworden dat alleen degenen met gespecialiseerde en zeer krachtige machines hier nog winst mee kunnen halen. Dit heeft ervoor gezorgd dat in China, Ijsland en Venezuela hele parken vol miners zijn ontstaan. Dit heeft voor discussie gezorgd of Bitcoin dan nog wel zo gedecentraliseerd is.

 

Wil je liever cryptocurrency kopen in plaats van minen? Hier staan de stappen voor je onder elkaar:

1.    Maak een account aan op Binance (onze favoriete online exchange)

2.    Druk rechtsboven op Funds -> Deposits Withdrawals

3.    Druk op Deposit bij BTC

4.    Genereer een eigen adres en kopieer deze

5.    Ga naar Bitonic

6.    Koop het aantal BTC dat je wilt en plak het gekopieerde adres

7.    Wacht totdat de bestelling binnen is gekomen

8.    Ga op Binance naar Exchange en klik op de coin/token die je wilt kopen

9.    Koop de gewenste hoeveelheid van deze coin/token

 

Hier vind je wat meer uitleg over hoe je crypto kunt kopen en hier vind je de handleiding van de Binance Exchange

Vergeet ons niet te volgen op Facebook, zodat jij als eerste op de hoogte bent van nieuwe artikelen!

In dit (klik hier) artikel gaan we verder in het de verschillen tussen CPU, GPU en ASIC based minen.

Bron: https://allesovercrypto.nl/article/minen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Utrecht, 1 september 2020

Hashmania.nl stopt!

Beste lezer,

Bedankt voor je bezoek aan onze webshop. Wij zijn momenteel gesloten en nemen geen nieuwe bestellingen meer aan.

Wij danken jullie hartelijk voor het vertrouwen.

Support vragen mbt tot miners die nog onder garantie zijn kunnen worden gestuurd aan support@hashmania.nl

Bedankt!

Groet,

Hashmania.nl

 

%d bloggers liken dit: