Verschil tussen CPU, GPU en ASIC minen Leave a comment

Bitcoins kun je in het vroege bestaan van de bitcoin prima minen met een eenvoudige laptop. De moeilijkheidsgraad van het algoritme liep al snel op waarbij er steeds zwaardere computer nodig waren om te Bitcoins te minen. GPU minen (minen met je videokaart) bleek een stuk lucratiever doordat een goede videokaart veel meer rekenkracht heeft dat een CPU. Naarmate de waarde van de digitale munt bleef stijgen zijn steeds meer mensen begonnen met het GPU minen.
Doordat de complexiteit op het netwerk bleef toenemen kwam er vraag naar zeer specifieke hardware met enorm veel rekenkracht. Zo zijn er (met name vanuit China) Application-specific integrated circuit (ASIC) miners op de markt gebracht met enorm veel rekenkracht voor het minen van oa. Bitcoin. Met de komst van deze machines steeg de moeilijkheidsgraad alsmaar door en hadden GPU Bitcoin-miners het nakijken. Als gevolg van deze ontwikkelingen zijn er ook complete parken en farms in met name China, IJsland en Rusland ontstaan die ASIC based aan het minen zijn. Dit staak haaks op het concept waarbij uitgegaan wordt van een decentraal netwerk. Dit is ook de voornaamste reden dat veel munten ervoor kiezen om ASIC-resistent te zijn. Dat wil dus zeggen dat deze munten altijd met GPU’s gemined kunnen en zullen worden.

CPU minen
Anno 2018 zou je denken dat CPU minen verleden tijd is. Echter is dit niet waar. Bij nieuwe projecten en het lanceren van nieuwe munten (ICO’s) ontstaan er ook weer nieuwe kansen om te minen met een CPU. Je ziet regelmatig een nieuwe coin/tokens in fases het minen uitrolt. Zo kun je eerst alleen met CPU minen, later met CPU en/of 1 GPU en daarna met een compleet mining rig (bijv. 8 GPU’s).
Een voorbeeld hiervan in het Waltonchain project met de coin WTC die op het moment van schrijven al zo voor rond de 12$ verhandeld worden. Deze is momenteel met maximaal 1 GPU per node (computer) te minen en door de lage moeilijkheidsgraad is het erg lucratief om hier je (game) PC voor aan het werk te zetten.
 Iedereen met computer voorzien van een krachtige processor kan beginnen met minen
 De opbrengt met CPU minen wordt vaak al snel ingehaald door een krachtige GPU. Als je dus een dure CPU hebt gekocht specifiek voor minen zul je hem waarschijnlijk niet snel terug verdienen.

GPU minen
Voor het minen met meerdere GPU’s heb je een speciale computer nodig, een zogeheten mining rig. In de basis zijn de componenten te vergelijken met een goede desktop PC, echter zie je vaak een open air frame waar de videokaarten middels ‘riser’ kabels in gezet zijn. Dit om de meest optimale luchtstroom te creëeren. De videokaarten zullen tijdens het minen gehoorlijk heet worden en je wilt dus dat er voldoende ruimte vrij is om de ventileren.
Hashmania heeft zich gespecialiseerd in GPU minen en bouwt (eventueel op maat) professionele mining oplossingen voor bedrijven en particulieren.
In april 2018 is – afhankelijk van je type videokaart – met name het minen van Ethereum, Ubiq, Musicoin en Monero met GPU’s erg lucratief.
 Verschillende munten en verschillende algoritmes zijn mine-baar met GPU’s
 Weinig geluid(soverlast) ten opzicht van een ASIC miner
 Tijdens het minen komt er redelijk wat warmte vrij

ASIC minen
Een grote speler op de ASIC markt is Bitmain die eind 2017 goede zaken heeft gedaan met de verkoop van Antminers om Bitcoins mee te minen. Echter waren de levertijden zo lang dat tegen de tijd dat ze geleverd werden het niet meer de moeite waard was om mee te gaan minen. Het nadeel van ASIC miners is dan ook meteen dat ze zijn gelimiteerd aan 1 bepaalde coin of algoritme, waarbij je met GPU miners een stuk flexibeler bent
 ASIC miner draaien over het algemeen stabieler dan GPU miner

 Ze verbruiken veel stroom en generen veel warmte
 Lawaai! (80 dB+)

 

Wanneer je graag persoonlijk advies wilt met betrekking tot de juiste keuze voor de aanschaf van 1 of meerdere miners kun je altijd vrijblijvend contact met ons op nemen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Utrecht, 1 september 2020

Hashmania.nl stopt!

Beste lezer,

Bedankt voor je bezoek aan onze webshop. Wij zijn momenteel gesloten en nemen geen nieuwe bestellingen meer aan.

Wij danken jullie hartelijk voor het vertrouwen.

Support vragen mbt tot miners die nog onder garantie zijn kunnen worden gestuurd aan support@hashmania.nl

Bedankt!

Groet,

Hashmania.nl

 

%d bloggers liken dit: